Wednesday, November 19, 2008

UiTM's Great Lockdown

Finally, some civilization.

INTERNET AT LAST!!!

Mwahahahaha.......... Now I'm at my bro's house. Waiting for Emir to come back from Muar so that we can hang out together...Boys day out bebeh!

Mabuk - mabuk and all..... (joke)

*****************************************************

On 17th November, Aziz asked my help to submit his borang penangguhan bayaran PTPTN at UiTM HEP. His flight was on 3pm, but had to be at LCCT before 1pm. So tak sempat la nak dijadikan cerita.

Being a housemate yang penyayang, mulia dan berhati murni, tolong je la hantar although I hadn't read anything for Counseling paper the next day.

************************************

Went to UiTM main camp at 2pm, and I was surprised to see traffic jam. I went in from the back door, and it went all the way inside. I was hungry at that time, so when the crawl reached Dataran Cendikia, I stopped by for a lunch and solat zohor, and thought of going to HEP after the jam subsided a bit.

But the crawl was longer than ever.

At first, I thought maybe it's usual, since it was lunch hour, or maybe people somehow dapat hidayah nak solat jemaah beramai ramai. Hari nak Kiamat kot.

But after 1 solid hour and the jam still hadn't subsided? Something's up, I think.

So I postponed submitting that form. I planned to submit it the next day instead. I went out through main gate, and was surprised to see that the jam continued to Rapid KL bus stop at Section 2.

********************************************

And the next day, I got the answer for the jam earlier.

Don't think only Raja Petra Kamaruddin has Deep Throats planted in the government.

I also got maa!

Only mine was at one of the UiTM's hostel.....

The following was the conversation I had with him. I have to use different dialects to camouflage who he really is.



Me: Gila la weh. Semalam aku pi Main camp jam gile. Dari pintu seksyen 7 sampai bus stop rapid seksyen 2 siot!

DT: Actually, aku tau pasai pa. [Utara Dialect]

Me: Awat?

DT: Ko nda tau ka? Semalam ada bilik kena rompakan bersenjata bah! Bawak parang lagi tu! Itu orang luka parah oh...! 6cm luka di muka! Kena jahit nih! [Sabah dialect]

Me: Betul bah?

DT: Yo lo ah! Kawe dok samo level kot ngan ore tu. Saing kawe la tu. Nyaknyo bbudok. VC mari tgk kat PK, yo oyak "Nasib baik selamat.." Selamat nate gedio! Budok tu pah nyawo2 ike doh tu. [Klate dialect]

Me: Pah sek2 yo repot dok polis?

DT: Har...Hok ni la Le Creme de La Creme dalam crite ning. [Terengganu dialect]

Me: Bakpe?

DT: Mu tahu dok? Puak2 ye buleh gi kabor ke pok gad je. Pah pok gad agah konon nok setel dalam je. Kalu skill srupe CSI dakpe gok. Ni skill supe SPM dok lepas. Doh lame orang tu chow baru nok mari. Pah bile mari tu, buleh pok gad tu gi tanye gini, 'Yang hang pi tidoq tgh2 hari buta ni pasai apa?'

Me: LOL.

DT: Itu ler... Dah lambat bebenor dah pastu baru la diorang dapat idea nak wat roadblock. Itu pon teman dengar cite dari Deep Throat Alamanda, dia kate time diorang tgh setting wat road block, penyamun tu da bg IC ngan Student kad kat kolej dia. [Perak dialect. tak brapa nak jadi]

Me: Ler...Gitu skali ropenye....Ish3....Pasal ape la diorg tak btau je polis?

DT: Aku rasa la kan, pak Gad nak jaga nama baik UiTM.... Tapi tak kan la sampai lagu tu, no? Lepas depa frust pak gad bolayan, baru depa pi repot polis....[Kedah]

*******************************************************

Dem son~

OK lah. Better stop here before they press charge against me. ACT 174 says I can't make any press statements regarding anything inside UiTM.

Dem~



P/s: Do blog entries count as press statements? I'll be in deep trouble if it is....

10 comments:

Azie Nazri said...

ok sat.

borang penangguhan ptptn tu bleh hantaq kat hep ja ka?
bukan kena antaq kat pejabat dia truih kat kl central sana nun?

ok back to the real deal.
WHAT????????
rompakan bersenjata???
in the campus???
what, has banks and mansions no longer exist in shah alam that they have to rob in the campus?

what is it that they desperately wanted anyway?
perhaps that kid(victim) made a very well going business (MLM) or something that made someone envy so much.
God, its never safe anymore.

and to want to settle it only among them??
the kid could have been dead for God sake!
ishhh, typical uitm.

safwan, if you get caught by the ISA, i'll have to follow ya.
because yes, blog is kinda like a press statement.

and oh yea, the different dialects worked alrite. HAHAHA

Azie Nazri said...

panjang lagi!
ish. i have to stop doing this.

im sorry safwan :(

Azie Nazri said...

lockdown!
as in kanye's song! ailaik!
heheheh

ok i'll stop now.

Diyana said...

That depends. What is exactly a press statement? Have to look at the interpretation section (Now, where is that damn Act?).

So, it is true. That's what I heard through Facebook.

'Yang hang pi tidoq tgh2 hari buta ni pasai apa?'

Lolness! Pak guard sometimes said the darnest thing. Motif dia tanya?

Two years ago during puasa, my mom's friend's daughter and her roommates' stuff were stolen when they were asleep after a very tired puasa day. Poor them.

safwan said...

to azie:

ntah la....aziz suruh pi hntq kat situ, ikut dia je la.huhuhu..

If i get arrested, I'm gonna get Karpal singh as my attorney.

i don't mind getting long comments...I like it...! ;D

to diyana:

word..... puasa2 cilok brg org, sah2 masuk neraka......

Dem. statement tempah neraka....

Jeng mengarut said...

eh chup~

yg aku dengo citenye...
pok gad yg kne rampok....
*rompak

time tu die pegi toilet
skali ada mamat datang ngan parang kt tengkuk
pe lagi...
meriah la pakgad2 uitm...
klu student je kne rompak maunye derang nk buat road block...
ala...
aku rse ni nnt masuk lam rancangan wakenabeb...
rancangan tu kan slalu cari memangsa camni


p/s: dem~ x leh nk lawan kepanjangan comment azie....
ps2: azie, comment ko nmpak cam mini blog... *gratz*

Azie Nazrih said...

HAHAHAHA, mini blog jeng??

ala takpee. safwan suke.
kan safwan kan? :p

adila lalalala said...

thats why la i say brother bear,,

hri u aku ada wat case study pasal action to amend auku,,tp ramai org x sdaq yg hawasanya,,kalo auku kena amend,,act 174 pon kena jugak,,pasai mereka ini adek beradek,,

so ,,otomatically,,kalo nak freedom sket,,

i mean,,utk membolehkan ko x masuk ISA lpas menulis kenyataan bagi pihak uitm ni,,.

act 174 kena rombak,,dan kena gak rombak AUKU,,,kalo x mungkin ada clash dalam kedua2 act tersebut,,

hahaha,,,n,,

u can get me as ur attorney if u cant afford karpal singh..

i may not studying law,,but my passion will always be there~~ hehehe

safwan said...

to jeng:

ntah la...Deep Throat Main Camp tak bagi informasi pasal cite tu. Nanti aku suruh dia spy.

n kalo wakenabeb wat camtu, sumpah aku toreh2 muka adlin aman ramli.

to azie:

Yep! komen la lagi...huhuhu...

to adilla:

camtu eh? nnt aku suruh Deep Throat Parlimen suruh bahaskan isu AUKU ngan Act 174.....huhuhuhu....

kalo karpal singh takde, aku nk cari peguam len. tak pepasal aku masuk jail ko jadik attorney aku...

S.H.A.Z.A. said...

w0w..r0mpakan bersenjata 0n a br0ad daylight meh? crazy ar?

tetiba rasa selamat sebab tak duduk dalam main camp dah.

aaa..x jd la alt + v tuh..navigati0n bar pun takde..aaaaaaa..

disebabkan tak ada tulis alamat y0ur bl0g kat atas ni can u give me y0ur bl0g address?
sebab nk add t0 my bl0g. :)

thanks.