Wednesday, July 21, 2010

My Practicum FAQs.


It has been a month or so since I have started with my practicum. So many questions were asked by my juniors and I am getting lazier to answer them though it gives me the joy of seeing the gulps and gasps about the horror of my school.

Don't wanna mention the name, coz I might get into trouble.

Anyhoo, since I'm getting lazy to answer those questions, I decided to put the Frequently Asked Questions on this page.


1)Macam mana first day praktikum?

Aktiviti 1

Hui.... Masuk masuk sekolah je, Pengetua takde, penolong kanan takde. Yang ada Ketua Bidang Sains je.

Cikgu: Cikgu bertiga ni praktikum tiga bulan kan, sampai September eh?

Aku: Ye cikgu.

CIkgu: Ooo... Selamat datang la ke sekolah kami. Nasihat saya, Jangan putus asa lah.

Wattafak? Tak sampai setengah jam pun kitorang baru kena introduce kat sekolah dah bagi nasihat jangan givap.


Aktiviti 2

Ada Cikgu Sejarah borak ngan aku.

Aku: Cikgu, student2 kat sini macam mana cikgu? Ok tak?

Cikgu: Jangan risau cikgu. Hardcore suma ni.

Aku: Huih! Takkan la cikgu?

Cikgu: YE. Nak tengok tak saya ajar kelas "Pra Hardcore"? Kelas no 7 dari 12. kelas sejarah single period.

Aku: Bole gak.

Hasil observation:

  • Cikgu masuk, student2 still kat luar. Budak2 pempuan tengah ngangkang buat apa tah. bagi salam hanya lepas cikgu sound "Cikgu kat depan la weh!"
  • 4 student pempuan tido, 4 student lelaki kat depan aku dok cerita pasal masturbasi. Dok compare sapa pancut lagi tinggi. WATAFAK?!
  • Kesimpulan: total disaster. Baru Pra hardcore ni.

2)Kelas kau ok tak?

Kelas aku? hahahaha..... Mari kita dengar lagu ni.


Try to give you warning
But everyone ignores me
(Told you everything loud and clear)
But nobody's listening
Call to you so clearly
But you don't want to hear me
(Told you everything loud and clear)
But nobody's listening
I got a
Heart full of pain
Head full of stress
Handfull of anger
Held in my chest
And everything left is a waste of time

Sekarang makin ok kot. mampus aku kalau by the end of this month still takleh control lagi diorang.

Oh. Aku ada crush kat sorang Loli kelas tu. Sial la dia tu. Perlu la moe gila kan?

Eh eh. Tak boleh. tak boleh. Hubungan cinta terlarang ni.





3) Berapa lama lagi praktikum?

Setakat blog ni ditulis, ada lagi 9 minggu.. tolak cuti raya 2 minggu, so ada lagi 7 minggu. kira aku kena ngajar tinggal lagi around sebulan lebih je la? huhu.

Serius aku nak buat parti separa liar kalau dah abeh praktikum neh.


4)Apa cabaran paling getir kau hadapi kat sekolah kau?

Alhamdulillah, pengetua sekolah aku ok, mentor ok, supervisor pun bole terima lagi. Student je kot yang payah kat sekolah aku ni.

Ada satu hari tu aku masuk relief kelas aku, aku borak borak ngan diorang. Diorang tanya aku, "Buat apa belajar English sir? Kita kan orang Melayu? Sapa lagi nak martabatkan bahasa Melayu kalau tak anak bangsa sendiri? Inggeris tu penjajah cikgu!"

Aku cakap: "Oh time bab2 bahasa tau la pulak kamu nak martabatkan. Budaya Melayu, adat Melayu takde la pulak kamu nak martabatkan? Sapa je antara korang yang tak tengok Showdown 2010. Sapa je antara korang yang tak reti shuffle, tektonik, b boy. Sapa je antara korang yang tak penah pegi gig. Kalau cikgu bagi rap satu verse, korang bole battle bagi cikgu 3 verse. Tapi berapa pulak kerat korang yang tau joget zapin, mak yong. Sapa je antara korang pernah pegi Istana Budaya dengar Nobat. Cuba try bagi Pantun 4 kerat sekarang kat cikgu. Cikgu nak beli. Tu pun kalau korang bole jual la."

Amek kau. Terus diam aku ceramah. Oi! kalau slogan Barat yang kau laungkan, jangan cakap dengan aku nak martabatkan bahasa melayu la, nak martabatkan bangsa melayu la apa bagai.

In short, diorang punya mentaliti je yang aku nak kena betulkan balik ni. Sepanjang aku belajar sosiolinguistik, scholars kata language death (kematian bahasa) berlaku bila komuniti tu dah sepakat nak shift ke bahasa lagi satu, dan dibantu oleh polisi2 kerajaan dan faktor2 lain. Jadi kalau kita lihat kat sini, Language death BM takkan berlaku kot utk jangka masa terdekat ni. Paling teruk pun BM coexist dengan BI. Wujud sama sama.

Tu dia. Tak pasal2 budak2 TESL yang skali ngan aku dah terefresh balik sociolinguistic diorang belajar time semester 5 dulu.


Cukup la setakat ni dulu. nanti kalau ada lagi soalan aku teringat aku tambah balik.

13 comments:

z a w a n i b a d r i said...

entry terbaikk lah! :) btw, bukan lagi 7 minggu ke x tolak raya?

missyonne said...

hahahah ! tedy loves this so much safwan !

lagi part2 yg we are malays then we should talk malay but despite of that, we practice other culture ?

wtf ?

good. keep writing good stuffs.

looking forward

HEROICzero said...

woaaah jom party! 9 minggu, aku tunggu! =)

hey dude, gud luck k?

safwan said...

to wani: eh betul la aku kira tu kan? :)

thanks...

to teddy: oh thanks teddy! diorang ni nak kena ada wake up call camtu sket2 skali sekala. baru nampak dunia luar camna.

to adil: oh yeah bebeh. kita akan berparti macam ini birthday kau. haha.

thanks weh!

axer713 said...

kalo ade party liar.... jgn lupe ajak aku...

safwan said...

to azim: oh takde parti liar. yang ada separa liar je. habis2 teruk pun udara kl tercemar je. takde sampai kena mandi junub.

HEROICzero said...

oh bosan.

Aku mahu parti kau, sebelom aku datang, aku kena mandi junub. selepas aku balik, aku kena mandi junub, again.

axer713 said...

Takat sampai udara kL tercemar, itu hari2 aku dah buat...

x pe la... disebabkan nak meraikan kejayaan ko punye pasal, aku ikut gak la...

set tarikh cepat2...

HEROICzero said...

jgn ajak azim duh..

axer713 said...

adil dengki...

safwan said...

ah korang gaduh lagi suma aku tak ajak. ajak azli je.

bila lagi nak rosakkan minda suci dia tu? hahaha

Diyana said...

4 student pempuan tido, 4 student lelaki kat depan aku dok cerita pasal masturbasi. Dok compare sapa pancut lagi tinggi. WATAFAK?!

How old are they??????????????? Aren't they supposed to be thinking about how to p-ass exams instead????

I still remember my high school times. People talked about sex, tapi tak lah teruk sampai compare. In the end, benda yang plaing banyak dibincangkan ialah bola ngan Dota.

Kesimpulan: Ya Allah, saya bersyukur kerana menjadi kids of the 90s. Amin.

HEROICzero said...

teringat dulu time skolah cerita sex dengan safwan..

*lalala~

*oiii bukan salah gua..!! its called, slip of tongue. or finger, maybe.