Thursday, May 27, 2010

Antara Raja dan Makcik


Aku sekarang buat part time job. Jaga desert kaunter. Bab2 buat aiskrim, bagi air suma tu keje aku lah. Dah kat2 seminggu dah. Selama ni masak daging or assemble burger je. Tapi sebab ada sorang part timer lahanat apa jadah tah nama dia pegi cuti sampai seminggu. Ah sial. Abeh aku kena take over. Memang aku nyumpah2. Dah la aku tak terer math. Rela aku dok kat kitchen masak daging dari jaga kaunter.

Hari pertama:

Still terkial kial macam sial. Aiskrim patut swirl naik atas 2 rotation setengah pegi ke center, aku buat 3 elipsis.

Kau tak tau bentuk elipsis? Kau imagine orbit Bumi dan orbit planet2 sistem solar. Lebih kurang macam tu la.




Haa.. Lebih kurang camni. Abaikan benda2 bodoh yang lain tu. Amek yang merah je.


Customer nye muka serius aku takleh blah. Sorang sorang muka mintak pelempang. Lahanat pegi gelakkan aku. Kau terer sangat buat la sendiri. Aku tinggal punch order je. Boleh?


Hari Kedua:

Makin ok la sikit aiskrim aku. Dah tak macam orbit sistem solar dah. Bentuk cam taik dalam cite Shin Chan. Eh memang dia nak bentuk camtu kan? Marah aku ckp bentuk cam taik kenapa?

Baru dua hari jaga kaunter, dah bosan. Tak banyak customer datang untuk desert. Mostly datang nak makan burger je.

Maka bermula lah aku scanning environment aku.

Baru 10 darjah bukaan sudut aku scan, dah nampak satu sight paling indah dalam dunia.

Aku tenung je. Dia tak perasan.

Aku tenung lagi. Tiba tiba dari time dia tengah layan customer, dia tertengok aku.

Aku senyum.

Dia senyum.

Tunduk. Tersipu malu?

Dia sambung layan customer. Habis layan je, dia tengok aku balik.

Hihihi. Dia taste kat aku la nyah. oh dunia.


Ada sorang pekerja bangla kat tempat aku, Razid nama dia. Dia ternampak insiden ni.


Razid: Aaaaa..... Bhai! Kya hoga?

Aku: Razid bhai! Main (pron. mein) sudah jatuh pyaar dengan itu ladki.

Razid: Go talk to her laa...

Aku: Tak reti la. Main shair to nahin.

Razid: Ayo Bhai! Itu lagu ada sambung dia..

Jab se dekha maine tujhko mujhko shaayari aa gayi~

Aku: Apa tu? Tak paham. Dekha tu tengok kan?

Razid: Yess..... Eh bos! sori bos! I go kitchen now!


Demit abang manager. Perlu la kau sound dia time tu kan.

Abeh aku kena google maksud dia apa. Best jugak.

Nak dedicate kat kau bole?

Except verse last2 tu. macam syirik je.


p/s: Kan best kalau kau kerja dengan aku. Takyah kerja dengan Mak Cik tu lagi dah.

p/p/s: Kau dah habis cuti nanti, aku nak ko keje kitchen. Kapish?

5 comments:

missyonne said...

comel la bear !

HEROICzero said...

naaram best la lagu neh lame x denga... thanks dude~

axer713 said...

rakan sejawat ko tu bangla ke hindustan....??? plik aku...

ataupun aku ke yg plik...??? hmmm...

tujoh lobang said...

confirm pasnih brader bear kerja kaunter je tiap2 hari wahahahaha :P

safwan said...

to teddy:

hahaha... thanks!


to adil:

welcome...

to azim:

bangla. cakap hindustan. org india malaysia cakap tamil.

to azli:

hahahha.... utk minggu ni mmg aku ditakdirkan jaga kaunter.... hehehheheheheheh